Rohehommik: Tööstussümbioos kui uute võimaluste looja

  • 29.05.2024
  • 09:00
  • -
  • 29.05.2024
  • 11:00

Tehnopol UK Lounge, Mäealuse 2/1, 12618 Tallinn

Rohehommik: Tööstussümbioos kui uute võimaluste looja

Tule Tehnopoli Rohehommikule 29. mail! Seekord võtame fookusesse tööstussümbioosi ja uurime, mis see täpsemalt on ja milliseid uusi võimalusi loob ning miks on see teema, millele Eesti ettevõtted peaksid rõhku pöörama.

Tööstussümbioos on ettevõtete vaheline innovatiivne koostöömudel, milles ühe ettevõtte jäätmed on teise tooraineks. Ülemaailmne ressursside nappus ja toormehindade tõus mõjutavad nõudlust ringse lähenemisviisi järele tootmissektoris. Lisaks sellele, et koostöös kasutatakse vähem nt materjali, vett ja energiat, suurendab see ettevõtte püsimisvõimet ja omab ka majanduslikku mõju. Ühtlasi vähendab see tootmise keskkonnamõjusid.

Ajakava, 29. mai 2024
Koht: Tehnopol, UK Lounge, Mäealuse 2/1, 2. korrus (NB! Pane tähele, algselt oli üritusel teine toimumiskoht!)
9.00 – 9.20 Kogunemine ja hommikukohv

9.20 – 9.30 Sissejuhatus
Ragmar Saksing, Tehnopoli rohetehnoloogia valdkonnajuht

9:30 – 10:00 Ülevaade tööstussümbioosist
Margit Kull, tööstusökoloog, doktorant-nooremteadur TalTech Ärikorralduse instituudis.

Käsitlemisele tulevad järgmised teemad:
• Mis on tööstussümbioos?
• Kuidas saab tööstussümbioosi rakendada?
• Millised ringsed praktikad soosivad tööstussümbioosi?
• Milline on kasutegur?
• Kuidas alustada tööstussümbioosi rakendamisega?
• Parimad praktikad

Margit on tööstusökoloog, kes töötab praegu doktorant-nooremteadurina TalTech Ärikorralduse instituudis. Viimaste aastate jooksul on Margit osalenud ka instituudi uurimismeeskonna töös, kus uuritakse ringmajanduse praktikaid ning nende rakendamise motivaatoreid erinevates Eesti tööstussektorites. Lisaks on ta osalenud kohalike omavalitsuste ringmajanduse teekaartide koostamisel ja taastuvenergiaga seotud koostöövõimaluste otsimistega Eesti ja Norra vahel.

Margit uurib oma teadustöös tööstussümbioosi kui välistele ekstreemsetele mõjuteguritele vastupidavat süsteemi, otsides vastust küsimusele – kuidas planeerida sümbioosi vastupidavust kolmanda (korraldava) osapoole kaudu.

10.00 – 10.30 Praktiline näide tööstussümbioosi rakendamisest
Mayri Tiido, Materjalivoog.

Materjalivoog on ettevõtetevaheline koostööplatvorm, mis võimaldab tootjatel kas oma materjalijääke väärindada või tootmise sisendiks teisest materjali leida.

10.30 -11.00 Paneeldiskussioon. Osalevad Margit Kull, Mayri Tiido. Vestlust juhib Ragmar Saksing.

Kohtumiseni Rohehommikul!


Rohehommik on rohetehnoloogia kogukonna üritus, mis pakub värskeid ideid ja inspireerivaid lugusid. Üritusele on oodatud ettevõtete, avaliku sektori ja ülikoolide esindajad, rohe-startupid, keskkonnaaktivistid ja maailmamuutvate ideedega visionäärid.

Toome teieni kogenud ettevõtjad, motiveerivad inimesed ja uusimad trendid keskkonna- ja energiavallast, et aidata kaasa Eesti rohetehnoloogia valdkonna arengule ja energiasäästlike äriideede elluviimisele. See on koht, kust ammutada uut energiat, värskeid ideid, kasulikke kontakte ja häid koostööpartnereid nii era kui avalikust sektorist ning ka ülikoolidest.

Rohehommikul osalemine on kõigile tasuta. Vajalik on eelnev registreerimine.

Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega