Tervisekogukonna Kärajad 2024

Oodatud ökosüsteemi võrgustumisüritus tuleb taas!

“Millised võimalused on täna Eestis, et tervisetehnoloogiaid arendada?”

Tervisekogukonna Kärajad arutleb ja pakub lahendusi, kuidas suurendada innovatsiooni tuge tervisevaldkonnale. Otsime vastuseid küsimustele, kuidas arendada Eesti tervisevaldkonna võimekust, suurendada tervishoiuteenuste kättesaadavust, rakendada efektiivseid digilahendusi ning suurendada seeläbi tervelt elatud aastate arvu.

Sündmus toetab TAIE tervisetehnoloogiate- ja teenuste teekaarti, et arendada teaduse ja ettevõtluse koostöös paremaid, kättesaadavamaid ja personaalsemaid tervishoiuteenuseid, pakkudes ärivõimalusi ettevõtetele. Teekaardi peamisteks suundadeks on:

  • ökosüsteemi koostöö, et töötada välja tervise- ja raviteekonda puudutavad terviklahendused.
  • terviseandmed ja nende kasutus – uued ja olemasolevad teenused ja tooted;
  • personaalmeditsiini areng – biomeditsiin ja -tehnoloogiad;
  • inimkesksed ja inimest kaasavad lahendused – haiguste ennetamiseks, diagnoosimiseks ja raviks

Millal? 13.09.2024
Kus? Kumna mõis

AJAKAVA:

09.30-10.00 | Kogunemine, kohv ja suupisted.
10.00-10.05 | Tervitused ja sissejuhatus (Merilin Varsamaa, Tehnopol)
10.05-10.15 | Avasõnad, videotervitus (Riina Sikkut, Terviseminister)
10.15-10.45 | Era- ja avaliku sektori koostöö võimestamine (Kristiina Sepp, EIS; Greta-Elva-Jõemaa, Accelerate Estonia)
10.45-11.15 | Avaliku sektori tegevused tervisetehnoloogia ettevõtete ekspordivõimekuse kasvatamisel (Andres Kikas, EIS)
11.15-12.00 | Millesse investeerib Tervisekassa täna ja homme? (Jaarika Järviste, Eva Paalma, Tiina Österman, Tervisekassa)
12.00-12.30 | Innovatsioonietapid ning erinevad toetusmeetmed (Reet Reinart-Okugbeni, EIS; Kristin Kuusk, Tervisekassa)
12.30-13.00 | Ettevõtete innovatsioonirahastuse edulood (Tarmo Pihl, MinuDoc; Anna-Liisa Kubo, Nanordica Medical)

13.00-13.45 Paus. Lõuna buffee.

13.45-14.15 | Milline on Eesti riigi tegevusplaan ja selle ajaraam terviseandmete teisesel kasutamisel? Milliseid võimalusi loob riik ettevõtetele? (Jaanika Merilo, Sotsiaalministeerium)
14.15-14.45 | upTIS-i teekond ideest teostuseni: hetkeseis ja lähituleviku arengusuunad (Roman Kostrõkin, TEHIK)
14.45-15.30 | PANEELDISKUSSIOON: Kuidas luua tervishoiu teenuste osutajatele juurde ressurssi teadusarendustegevuste toetamiseks?
Kristiina Sepp (EIS)
Kristin Kuusk (Tervisekassa)
Tarmo Tohver (Ida-Viru Keskhaigla)
Anna-Liisa Kubo (Nanordica Medical)
Moderaator: Kadi Lubi (TalTech)

15.30-15.40 | Lõppsõna (Merilin Varsamaa, Tehnopol)
15.40-17.30 | Võrgustumine. Joogid, suupisted.

Aruteludesse on kaasatud nii avalik sektor, ettevõtted, rahastajad, erialaliidud kui ka eri huvigruppide esindajad. Oma sõna saavad sekka öelda ka üritusel osalejad interaktiivsete lahenduste abil.

Sündmust toetavad SotsiaalministeeriumTervisekassa, Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus (EIS)Accelerate Estonia ning Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK).

ESINEJAD:


Kristiina Sepp on Ettevõtlus- ja Innovatsiooni SA-s tervisetehnoloogiate ja -teenuste fookusvaldkonnajuht. Kristiinal on 20-aastane tervishoiusektoris töötamise kogemus, edendades valdkondlikku innovatsiooni ning inimkeskse tervishoiuteenuse osutamist. TAIE tervisetehnoloogiad ja -teenused fookusvaldkonna eesmärk on edendada valdkonna teaduse ja ettevõtluse koostööd, arendada paremaid, kättesaadavamaid ja personaalsemaid tervishoiuteenuseid, mis pakuksid samal ajal ärivõimalusi ka ettevõtetele.


Jaarika Järviste juhib viimased 3 aastat Tervisekassa arendusosakonda, kuhu muuhulgas on koondunud eTervise tooteportfelli juhtimine ja innovatsioonitoetuse meede, et toetada uute teenuste mõju uurimist. Jaarikal on laialdane tervishoiu innovatsiooniprojektide juhtimise kogemus koguteenuste arendamisel. Lisaks on ta töötanud nii perearstikeskustes, kui erimõõdulistes haiglates, mis võimaldab tal mõista- tervishoiuosapooli laiemalt kui rahastaja vaatest. Jaarika usub, et mis ei tööta peab muutuma ja igast muudatusest tuleb õppida. Nii tulevad mäetipud lähemale!


Anna-Liisa Kubo on Nanordica Medical OÜ asutaja ja innovatsioonijuht. Tal on üle 20-aastane kogemus teaduses ja teadusmahukate ettevõtete tegevustes. Ta juhib innovatsiooni ja grantide kirjutamist ning on viinud ettevõtte mainekate toetuste saamiseni Euroopa Liidust ja EASilt. Samuti on Nanordica innovatsioon haavaravis saanud mitmeid tunnustusi rahvusvaheliselt. 


Jaanika Merilo on Sotsiaalministeeriumis e-tervise strateegiajuht. Tal on pikaaegne kogemus e-tervise, tehnoloogia ja investeerimise valdkonnas ning varasemalt sotsiaalministeeriumis innovatsiooninõunikuna töötanud Merilo on ühtlasi ka Ukraina digiministri nõunik ning omandanud magistrikraadi just e-tervise juhtimise erialal.


Reet Reinart-Okugbeni töötab Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuses teadus- ja arendustegevuse eksperdina. Ta nõustab Eesti tervise- ja biotehnoloogia ettevõtteid rakendusuuringute projektitaotluste kirjutamisel ja taotlusprotsessis, kasutades nii oma varasemat teadustöökogemust kui teadmisi, mis on andnud töötamine Aasta Innovaatori tiitliga pärjatud biotehnoloogia ettevõttes Solis BioDyne. 


Kristin Kuusk on Tervisekassa innovatsioonispetsialist, kelle eesmärk on uute teenusmudelite tekke toetamine, mis võimaldavad ravitulemusi säilitada või parandada lisamata või vähendades koormust tervishoiuressurssidele. Varasemalt Põhja-Eesti Regionaalhaiglas vähktõvega patsientidele mõeldud kaugteenuse projektijuht.


Eva Paalmal on üle 5 aasta kogemust rahvusvaheliste tervishoiusüsteemide (sh USA top 3) toetamisel nende üleminekul väärtuspõhisele tervishoiule. Eva peamine kogemus hõlmab raviteenuste protsesside parendamist ja optimeerimist, sobivate mõõdikute seadmist ja andmete analüüsimist, et vähendada kulusid ja tõsta kvaliteeti süsteemi tasandil. Eva on juhtinud suuremahulisi (10-30+ miljonit dollarit) projekte USA-s PwC tervishoiu transformatsiooni tiimis ning töötab hetkel Tervisekassas raviteekondade teenusejuhina, kus tema peamine fookus on toetada Eesti tervishoiusüsteemi liikumist tulemuspõhise tasustamise suunas (sh raviteekondade kaardistamine, patsiendikogemuse hindamine, koostöö klinitsitidega jpt).


Tarmo Tohver on Ida-Viru Keskhaigla juhatuse esimees, kes on tegelenud erinevate projektide arendamisega. Ehitusinseneri hariduse kõrvalt on ta täiendanud enda teadmisi ka energeetika (PhD) ja finantsjuhtimise valdkonnas (MSc). Alates 2018. aastast on Tarmo tegelenud tervishoiuvaldkonnas muu hulgas ka uue põlvkonna terviseinfosüsteemi arendamisega.


Tiina Österman on Tervisekassa ennetusportfelli juhi kohusetäitja ning vastutab ka diagnostika ja personaalmeditsiini teemade eest. Viimane hõlmab endas nii laborimeditsiini, radioloogiat kui patoloogiat. Tiina on hariduselt geenitehnoloog ja seetõttu on praegune aeg, kus personaalmeditsiin on kiires arengus, tema jaoks eriti huvitav. 


Andres Kikas, vastutab Ettevõtluse ja Innovatsiooni SA-s riiklike eksporditeenuste ja sektoritega koostöö arendamise eest, sealhulgas tervisetehnoloogiate valdkonna ekspordikasvu toetamiseks.


Greta Elva-Jõemaa roll Accelerate Estonias on toetada ettevõtteid avalikust poliitikast ja regulatsioonidest tulenevate barjääride ületamisel. Accelerate Estonia toob läbi oma programmi ja TA testimise rahastamise ühise laua taha nii sektorit esindavad ettevõtted kui õiged avaliku sektori esindajad, et leida sobiv lahendus turutõrgete ületamiseks. AE programmis on teiste valdkondade kõrval medtech ja healthtech ettevõtted ning toimub avatud ja tihe suhtlus Sotsiaalministeeriumiga.


Roman Kostrõkin juhib TEHIKus upTIS tuumikut, mille eesmärk on koordineerida ja edendada tervishoiu IT-arendusi ning rakendada kaasaegseid tehnoloogiaid, et viia Eesti tervishoid uuele tasemele. Tema meeskonna töö aitab parandada Eesti inimeste tervist, pikendada tervena elatud aastate arvu ning tõsta oodatavat eluiga. Omades laia kogemust nii avalikus kui ka erasektoris, on Roman ühel meelel Peter Druckeriga, et tänapäeva kiirelt muutuvas maailmas on suurimaks riskiks jätkata tegutsemist eilsete meetoditega.


Tarmo Pihl on telemeditsiiniettevõtte MinuDoc ning tööandjatele suunatud vaimse tervise digiplatvormi Siffi asutaja ja tegevjuht. MinuDoc on ka üks Eesti juhtivaid esmatasandi digitriaaži lahenduste pakkujaid. Tarmot juhib soov pakkuda tõenduspõhiseid, kaasaegseid ja kliendikeskseid terviselahendusi, mis avaldavad märkimisväärset mõju inimeste tervisekäitumisele.


Kadi Lubi (PhD) on Tallinna Tehnikaülikooli E-tervise keskuse juht ja tervisetehnoloogiate instituudi vanemteadur. Olles taustalt proviisor-sotsiaalteadlane, on Kadi peamised uurimishuvid seotud tervisekommunikatsiooni ning tervise ja haiguse sotsiokultuuriliste aspektidega, sealhulgas tervisetehnoloogiate rakendamise (ja selle barjääride) kontekstis. Lisaks oma teadustööle panustab Kadi E-tervise õppekaval nii õpetades kui ka juhendades ja toetab ka EBINis teaduseetika teemadel.


Merilin Varsamaa on Tehnopoli Tervisetehnoloogia valdkonna juht, 10-aastase tervishoiusektoris töötamise kogemusega, omades unikaalselt nii iduettevõtluse arendamise, avaliku sektori arendamise kui teaduse arendamise võimekust spetsiifiliselt tervise valdkonnas. Merilin nõustab tervise valdkonna ettevõtteid äriarenduses, loob uusi võimalusi kliinilistele partneritele ja organisatsioonidele innovatsiooni arendamises ning käivitab rahvusvahelisi ja piiriüleseid koostöövõimalusi ökosüsteemi osapooltele. Merilin ühendab oma töös tervisedenduse tausta, inimkeskse lähenemise ja tervis-igas-poliitikas (Health in all policies) metoodikaid. Lisaks on ta liige erinevates strateegiakodades, toetades e-tervise strateegia elluviimist, panustades eksperdina ETAGi TemTA hindamistesse ning on osalenud WHO Euroopa tervisevaldkonna kõrgetasemelistes aruteludes innovatsiooni ja koosloome võimekuse arenguks.


Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega