Avati NATO DIANA piirkondlik keskus, regionaalseks direktoriks saab Kadri Tammai

Avati NATO DIANA piirkondlik keskus, regionaalseks direktoriks saab Kadri Tammai

Täna allkirjastasid kaitseminister Hanno Pevkur ja NATO DIANA peadirektor professor Deeph Chana vastastikuse mõistmise memorandumi, millega avati ametlikult NATO DIANA piirkondlik keskus Tallinnas. DIANA regionaalse direktorina astub ametisse Kadri Tammai.

„Mul on hea meel näha, et NATO DIANA pilootaasta on möödunud edukalt – aasta tagasi juunis tehti esimene üleskutse ettevõtetele. 1300st huvilisest 44 osutusid valituks DIANA kiirendiprogrammi, ja neist üheksa said võimaluse Eesti kiirendis oma ideid edasi arendada. Nüüd on nad jõudnud kiirendiprogrammi esimese osa lõppu ja saavad saadud teadmistele ja kogemustele tuginedes täisvõimsusel edasi minna,“ ütles kaitseminister Hanno Pevkur. „Praegu räägime igapäevaselt sellest, kuidas Euroopa kaitsetööstust kiiremini ja tõhusamalt käima panna – siin arendatavad nii tsiviil- kui militaarkasutuseks sobivad lahendused on kaitsetööstusele viljakaks pinnaseks ja ootame huviga arenguid, mis siit majast edaspidi alguse saavad.“

„Arvestades Eesti erakordset innovatsioonilast tegevust, on see ideaalne kodu DIANA piirkondlikule kontorile,“ ütles DIANA peadirektor professor Deeph Chana. „Tallinna kontor hakkab mängima olulist rolli kogu DIANA tegevuses, kuna me töötame selle nimel, et tugevdada ja kiirendada murrangulise tehnoloogia võimekust kõigis 32-s innovatsiooni ökosüsteemis.“

NATO DIANA regionaalse direktorina alustab tööd Kadri Tammai, kes on seni juhtinud Tehnopol Startup Inkubaatorit ja NATO DIANA innovatsioonikiirendit, mis on osa DIANA kiirendite võrgustikust. „NATO DIANA kiirendi käivitamine Eestis on olnud mulle viimased 3,5 aastat personaalselt põnev teekond ja meie ökosüsteemile märgilise tähendusega, tuues siia mentoreid, koolitajaid ning startup-ettevõtjaid erinevatest NATO liikmesriikidest. Nüüd astun järgmise sammu ja panustan NATO DIANA kiirendiprogrammi elluviimisesse üle 32 liikmesriigi,“ ütles Tammai.

Jaanuaris DIANA esimeses kiirendiprogrammis alustanud ettevõtted arendasid oma tehnoloogiaid ja lahendasid konkreetseid probleeme energeetika, merealuse seire ning turvalise teabevahetuse valdkonnas. Kiirendiprogrammi pääsenud ettevõtted said 100 000 euro suuruse toetuse; need, kes valitakse välja teise, 6-kuulisse etappi, saavad täiendavalt kuni 300 000 eurot. 

DIANA järgmised väljakutsed kuulutatakse välja juulis koos teemadega, mis hõlmavad liitlaste määratletud peamisi tehnoloogiaalaseid prioriteete, nagu energia, teabevahetus, andmeside, tervishoid, infrastruktuur, logistika ja kosmos. Ettevõtteil on taotluse esitamiseks umbes viis nädalat ning neid hinnatakse erinevate kriteeriumide, sealhulgas tehnoloogilise elujõulisuse ja ärilise tasuvuse alusel. Taotlusi võivad esitada mistahes NATO liikmesriigis registreeritud ettevõtted.

NATO DIANA Eesti kiirendit juhib Tehnopol Startup Inkubaator koostöös Sparkup Tartu Teaduspargi ja ärikiirendiga Startup Wise Guys. Kiirendi elluviimist Eestis rahastab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ning toetavad Välisministeerium, Kaitseministeerium ja Tallinna linn. Alliansiülesesse testimiskeskuste võrgustikku annavad Eestis oma panuse TalTech, Tartu Ülikool, CR14, Kaitseväe Akadeemia, Sisekaitseakadeemia, Eesti Lennuakadeemia ja Metrosert.

Vaata kontori avamise pilte siit!

Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega