Eesti süvatehnoloogia iduettevõte Nanordica Medical kaasas 1,75 miljonit eurot

Eesti süvatehnoloogia iduettevõte Nanordica Medical kaasas 1,75 miljonit eurot

Eesti meditsiinitehnoloogia ettevõte ja Tehnopoli tervisetehnoloogia kogukonna liige Nanordica Medical kaasas 1,75 miljonit eurot, et tuua müügile ainulaadsed haavahooldustooted nanotehnoloogiaga PremotivTM, mis ennetavad (preventing) nakkusi ja soodustavad (promoting) haavade sulgumist. Rahastamisvooru juhtis Eesti riskikapitalifond Specialist VC, osalesid ka Superangel ja Amalfi.

Rahalisi vahendeid kasutatakse reguleerivate asutuste turustuslubade saamiseks, mitmekeskuselise kliinilise uuringu läbiviimiseks ja selleks, et turustada Nanordica Medicali esimest haavahooldustoodet, innovaatiliste antibakteriaalsete omadustega haavasidet, mis on mõeldud raskete haavade raviks.

Kroonilisi haavu, näiteks diabeetilisi või venoosseid jalahaavandeid või lamatisi, esineb sajal miljonil patsiendil. Nende probleemide esinemissagedus kasvab iga aasta elanikkonna vananemise ning diabeedi, rasvumise jt krooniliste seisundite tõttu 12%. Kuid 67% diabeetilisi jalahaavandeid ei parane praegu saadaolevaid vahendeid kasutades 12 nädala jooksul. Niisuguste haavade tõttu tehakse iga aasta maailmas kokku üks miljon amputatsiooni. Enamik neist on seotud bakteritega koloniseeritud või nakatunud haavadega, mida on kehvasti ravitud. Selle tagajärjel on diabeetilistest jalahaavanditest tingitud viie aasta suremus 30,5%, mis on võrreldav vähipatsientide viie aasta suremusega, kui kõik teadaolevad vähivormid kokku võtta (32%; Armstrong et al. 2020).

Nakatunud haavadega patsiente ravitakse tavaliselt süsteemsete antibiootikumide või paiksete antibakteriaalsete vahenditega, nt hõbedaioonidega haavasidemete või salvidega. Nanordica Medicali meeskond avastas, et vase kombineerimisel hõbeda nanoosakestega saab nakkust pärssida kuni kaheksa korda tõhusamalt kui tavapäraste antibakteriaalsete meetoditega, kusjuures toime saavutatakse suhteliselt väikeste kontsentratsioonidega, mis on inimese naharakkudele ohutud. Need leiud avaldati mainekas teadusajakirjas Scientific Reports (Vasiliev et al. 2023).

Ühtlasi leiti, et vase ja hõbeda nanoosakeste lõimimine kiududega, mis matkivad rakuvaheainet, toetab inimese rakkude kasvu ja seeläbi haavade sulgumist. Nanordica Medical töötas nano- ja kiutehnoloogiat sellisel viisil kombineerides välja ainulaadsed haavasidemed eesmärgiga ennetada kliinilisi nakkusi ja samal ajal soodustada haava sulgumist.

Loodud haavasidemega tehti juhuslikustatud võrdlusuuring 30 patsiendil, kellel olid nakatunud diabeetilised jalahaavandid. Haavasidemega seotud kõrvaltoimeid ei esinenud ning tulemused olid võrreldes konkurendi tootega (laialdaselt kasutatava hõbedaioonidega haavasidemega) järjepidevalt paremad peaaegu kõigi tõhususe tulemusnäitajate puhul (sh haavapinna suurus (wound area size, WAS), bakterite hulk haavas ja elukvaliteedi hindamise näitajad). WAS vähenes mõlema tootega, kuid Nanordica Medicali rühmas oli vähenemine konkureeriva tootja haavasidemega võrreldes peaaegu kahekordne.

„Oleme jõudnud ülitähtsa verstapostini, näidates oma innovaatilise haavasideme ohutust ja tõhusust patsientidel, kellel on diabeetilised jalahaavandid, mis on ühed kõige halvemini ravile alluvad haavad,“ märkis Nanordica Medicali kaasasutaja ja tegevjuht Olesja Bondarenko. „Meie järgmine eesmärk on toode turule ja patsientideni tuua.“

Nanordica Medicali meeskond plaanib järgmises etapis korraldada suuremat uuringut. 2024. aasta teises kvartalis on kavas alustada mitmekeskuselist uuringut 170 patsiendil. Tegemist on ühe suurima omataolise uuringuga, mis sillutab teed Nanordica Medicali haavahooldustoodete lisamisele soodusravimite nimekirja ja ravijuhistesse. „Planeeritud kliiniline uuring lisab väärtuslikku teavet diabeetiliste jalahaavanditega patsientide hooldamiseks,“ märkis professor dr José Luis Lázaro Martínez, Euroopa Haavahoolduse Assotsiatsiooni Diabeetilise Jala Komitee esimees ning mitmekeskuselise kliinilise uuringu koordinaator.

„Nanordica Medicali asutajate meeskonna erakordne sihikindlus ja vastupidavus on meid inspireerinud. Ettevõtte uuenduslik haavahooldusmeetod võib edaspidi parandada krooniliste haavadega patsientide elu üle maailma,“ ütles Gerri Kodres, Specialist VC asutaja ja osanik.

Nanordica Medicali esimene veterinaartoode Ravimus Vet toodi turule 2023. aastal ja inimestele mõeldud toote müüki on kavas alustada 2025. aastal.


Nanordica Medical on Eesti Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi hargettevõte. Olles võtnud endale ülesandeks lahendada krooniliste haavade paranemise märkimisväärne probleem, on nende esimene toode innovaatiline antibakteriaalne haavaside. Nanordica Medicali uuenduslik nanotehnoloogiline lahendus sai alguse ettevõtte asutajate teadusavastusest, et vase kombineerimine hõbeda nanoosakestega suurendab kummagi koostisosa antibakteriaalse toime tõhusust tunduvalt ning toetab haavade paranemist.  Ettevõtte asutasid 2019. aastal teadlased Olesja Bondarenko, PhD, Anna-Liisa Kubo, PhD, ja dr Grigory Vasiliev, PhD, kellega 2023. aastal ühines ettevõtte kaasasutaja Meelis Kadaja, PhD, MBA. Nanordica Medical on Tehnopoli tervisetehnoloogia kogukonna liige.

Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega