Sihid digitervise lahendusega Saksamaa turgu? Mida peaksid silmas pidama

Sihid digitervise lahendusega Saksamaa turgu? Mida peaksid silmas pidama

Kas sinu lahendus võiks sobida turule, kus arstidel on võimalik patsientidele retsepti asemel äppe kirjutada ning haiglad saavad taotleda toetust IT vahendite investeeringuteks ja arendusteks? Digital Health Port pakub Eesti ettevõtetele hea võimaluse Saksa turuga tuttavaks saada. Mida peaks silmas pidama, kui Saksa turg silmapiiril?

Digital Health Port esindajad rääkisid Saksa turu eripäradest teadus- ja ärilinnak Tehnopol juhitud Connected Health klastri maikuus toimunud üldkoosolekul.

Saksamaal on vastu võetud uued seadused ning sisse seatud toetusvõimalused, et digiarengutega paremini rinda pista, tutvustas Digital Health Port kaasasutaja Carsten Schmidt klastri liikmetele. Näiteks DIGA (digital care act) lubab arstidel hakata rakendusi välja kirjutama ning äpil on sama staatus, mis ravimil. Praegu saavad arstid Saksamaal välja kirjutada 12 rakendust tinnituse, ärevushäirete, migreeni, insuldi järelravi ning depressiooni puhul. Rakendus peab olema registreeritud meditsiiniseade, tõenduspõhine ning samuti peavad olema tulemused ette näidata.

Rakenduste kasutamise hüvitavad kindlustusandjad. Väljakutsena toodi arstide teadlikkus – sageli saab rakendus küll registreeritud, kuid turundusele ei pöörata tähelepanu ja arstid pole sellest teadlikud.

Haiglatele on loodud eraldi fond, kus saab taotleda toetust digitaliseerimise parandamiseks. Toetus on mõeldud eelkõige IT investeeringuteks ja arendusteks, IT tarkvara, infrastruktuuri ja teenuste kuludeks, personali koolituseks. Toetustegevused on suunatud 11 väljavalitud valdkonnale, näiteks: EMO, patsiendiportaal, otsustustoed, ravijärgimus, digitaalse kommunikatsiooni võimestamine ja telemeditsiin ning küberturvalisus.

Eraldi seadus on suunatud hooldusravi kaasajastamiseks ning selle rõhk on seatud koduhooldusele. Näiteks kui kroonilise seisundiga haige pole statsionaarne patsient, siis ka talle võiks kasutamiseks lisanduda rohkem digilahendusi, mille kindlustusfirmad hüvitavad.

„Pandeemia tõttu on Saksamaal kasvanud teadlikkus digitaalsetest terviselahendustest ja nende kasulikkusest. Selleks, et digitervise valdkonnas toimuvaid arenguid kiirendada, on vastu võetud ka uusi seaduseid ja regulatsioone; erinevad toetused valitsuselt julgustavad tervishoiutöötajaid digiarengutesse investeerima. Seega on praegu Saksa turul tegutsemiseks hea hetk,“ kinnitas Digital Health Port tegevdirektor Armin Haas.

Saksa turule sisenedes on oluline otsekontakt arstide ja haiglatega, rõhutas Schmidt. „Siin saab Digital Health Port abiks olla ülevaate andmisel ja kontaktide saamisel. Olulise aspektina toodi välja, et Saksamaal võib müügitsükkel olla pikem kui teistes riikides – Saksa turule sisenetakse referentsidega koduturult, kuid öeldakse, et Germans only buy from Germans ehk et kohalikud referentsid on olulised,“ märkis ta.

Haas soovitab Digital Health Porti poole pöörduda just rahvusvahelisele turule sisenevatel ettevõtetel, kes tegelevad digilahendustega, mis suunatud just terviseprofessionaalidele. Digital Health Port aitab turule sisenemisel turunduse, müügi, toodete-teenuste juurutamise ning koolitusega ning nii ei olegi vaja alustada oma tütarettevõtte aeganõudva ja kalli protsessiga.

Esimesteks sammudeks on Digital Health Port välja töötanud programmi „100 day proof-of-market sprint“, koos kulude jagamise mudeliga, et anda turust esmane aimdus.

Tehnopoli Connected Health klastri juhi Piret Hirve sõnul vajavad ettevõtted sageli tuge välisturgudele sisenedes: “Huvi on välisturgude vastu on suur, kuid turule sisenemisel esineb palju takistusi. Vastastikune koostöö Digital Health Port’iga võimaldab kohalikel eTervise iduettevõtetel DHP programmides osaleda ning saada tuge ka edaspidisteks tegevusteks.”

Teaduspargi Tehnopol juhitav Connected Health klaster on Eesti suurim tervisetehnoloogia kogukond, mis koondab nii terviseteenuse osutajaid, tervisetehnoloogia ettevõtteid kui ka kõiki teisi valdkonna olulisi huvigruppe. Klastri abiga on võimalik teha siseriiklikke koostööprojekte ning eksportida tervisetehnoloogilisi lahendusi ka teistesse riikidesse.

 

Klastri tegevusi kaasfinantseerib EAS.

Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega