Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses (HNRK) tegutseb eluslabor

Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses (HNRK) tegutseb eluslabor

Kui laborile mõeldes kerkivad silme ette katseklaasid või peened aparaadid, siis Haapsalu eluslaboris saab katsetada innovatsiooni. See tähendab, et proovile pannakse näiteks uued tooted või teenused ja seda kõike päriselu keskkonnas.  

HNRK juhi Kadri Englase sõnul võivad eluslaborisse pöörduda näiteks tootjad või tervishoiuasutused, aga ka teadusasutused.  

„Esimeste seas testisime näiteks koostöös Läti start-up ettevõttega innovaatilise 3D printtehnoloogia abil toodetud laste individuaalseid hüppeliigese ortoose, et saada kogemusi 3D prinditud ortooside kasutamisel patsiendi kõnnifunktsiooni toetamisel või asendiravis ning võrrelda neid hüppeliigese tavaortoosidega nii funktsionaalsuses, kasutusmugavuses kui välimuses. Rohkem kui aasta pikkuses testimises osalesid HNRK-s ravil olevad lapsed, kes ortoose vajasid,“ selgitab Englas.  

„Koostöös Soome ettevõttega Sanoste OY testisime treeningharjutuste rakendust „Sanoste Digital Trainer”, mis on mõeldud patsientide abistamiseks ja motiveerimiseks kodustes treeningutes. Treeningsüsteemi testimiseks koostasime kümme lihtsamat harjutust ülakehale ja kätele ning tegime vajalikud harjutustega videod,“ toob ta näiteks. „Testimises osalesid 12 HNRK täiskasvanud patsienti ja neli füsioterapeuti. Pärast seda, kui patsiendid olid harjutusprogrammi läbinud, saime toote arendajale anda tagasisidet nii patsientide kui terapeutide poolt vaadatuna paremini töötava lahenduse loomiseks,“ lisab ta.  

Haapsalu eluslaborisse on testimiseks oodatud nii tooted, teenused, aga ka metoodikad. „Eluslabori tegevusse kaasame HNRK ja Tervisedenduse ja Rehabilitatsiooni Kompetentsikeskuse taastusravilabori spetsialiste ja tipptehnoloogiat. Vajadusel kaasame ka taastusravil olevaid inimesi,“ selgitab HNRK juht Kadri Englas.  

Kui HNRK laialdasele ja pikaajalisele kogemusele taastusravis lisada kaasaegsed tipptehnoloogilised taastusravi seadmed, on tulemus tõenduspõhine konsultatsioon eluslaboris testijale, kes omakorda saab luua parema toote või teenuse meie inimeste aitamiseks.  

Teadus- ja ärilinnaku Tehnopol juhitava Connected Health klastri juhi Piret Hirve sõnul eeldab innovaatiliste lahenduste kasutuselevõtt tervishoius ka lahenduste testimist koostöös spetsialistide ja patsientidega, kes antud lahendust lõpuks kasutama hakkavad. „Connected Health klastri üks strateegilistest eesmärkidest on luua eluslaborite võrgustik, et tekiks võimalus rohkem innovaatilisi lahendusi tervishoidu tuua ning ka ettevõtete teekond lahenduse turule toomiseks lihtsamaks teha. Meil on väga hea meel, et Haapsalus on testimisprotsess väga läbi mõeldud ning innovaatilise tervishoiu igapäevaellu toomiseks juba esimesed julged sammud astutud,“ kinnitab Hirv.

Loe lähemalt, milliseid teenuseid eluslaboris pakutakse SIIT

Teaduspargi Tehnopol juhitav Connected Health klaster on Eesti suurim tervisetehnoloogia kogukond, mis koondab nii terviseteenuse osutajaid, tervisetehnoloogia ettevõtteid kui ka kõiki teisi valdkonna olulisi huvigruppe. Klastri abiga on võimalik teha siseriiklikke koostööprojekte ning eksportida tervisetehnoloogilisi lahendusi ka teistesse riikidesse.

Klastri tegevusi kaasfinantseerib EAS.

Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega