Triumf ja Tartu Ülikooli Kliinikum: kuidas plaanida innovatsiooni?

Triumf ja Tartu Ülikooli Kliinikum: kuidas plaanida innovatsiooni?

Connected Health klastri liikmed Triumf Health ning Tartu Ülikooli Kliinikum (TÜK) saavad jagada kogemust, kuidas plaanida teaduskoostööd ning selle pinnalt innovatsiooni ellu viia.

Triumfi ja TÜKi koostöö algas 2017. aasta novembri lõpus. Projekti üks eesmärk oli teadustöö avaldamine uuringu põhjal, kuid see on lükkunud eriolukorra tõttu.

Lisaks teadustööle, oli projekti eesmärk uute lahenduste kasutusele võtmise protsessi parandamine TÜKis. Selleks kaardistati TÜKi tänane implementeerimise protsess, arutati protsessi lihtsustamise võimalusi ja vajalikke samme, uuriti teiste riikide praktikate kohta (nt veebivormid uue lahenduse tutvustamiseks/ kasutusele võtuks) ning arutati, milline oleks TÜKi jaoks innovatsiooni implementeerimiseks sobivaim vorm.

Tervisetehnoloogia valdkonnas tuleb lisaks haiglale arvestada mitmete protsessidega, mis võivad olla aeganõudvad, näiteks meditsiiniseadme registreerimisega, kui see on lahenduse jaoks vajalik. Triumfi lahenduse näitel võib järeldada, et teaduskoostöö on pikaajaline protsess ning hõlmab mitmeid samme, sh uuringute protokollide väljatöötamine ning valideerimine, lahenduses sisalduva info valideerimine meditsiiniekspertidega, arendus, eetikakomitee lubade ettevalmistamine, esitamine, paranduste sisseviimine, raporteerimine, tulemuste avaldamine.

Kuidas innovatsiooni haiglas lihtsamalt kasutusele võtta?

Lihtsa implementatsiooniküsimustiku leidmine TÜKi kodulehelt automeeriks protsessi ning võimaldaks protsessi erinevates etappides jõuda automaatselt õige inimeseni.  Lisaks aitab küsimustik luua esmakontakti nendel tehnoloogiapakkujatel, kellel puudub haiglaga otsekontakt. See eeldaks, et TÜKi poolt on innovatsiooni rakendamise jaoks määratud kindel inimene, kes saab pakkujatega pärast esmast automaatse hindamise läbimist sobilikkuse korral koostööd edasi arutada.

Üks võimalus protsessi kiirendamiseks on ka luua haiglasisene eetikakomitee, mida praktiseerivad haiglad välismaal. Eesti haiglad on aga väikesed ning eetikakomitee tekitamine haigla juurde tõenäoliselt ei ole õigustatud.

Peamine tagasiside

„Triumf Healthi jaoks oli projekt õpetlik. Sai ilmseks, et koostöö raames tuleb panustada olulisemalt rohkem aega ning ressurssi, kui algselt plaanitud. Kuigi tervisetehnoloogia edendamine Eestis on põnev ning sellel on palju potentsiaali, on väikestel tervisetehnoloogia idufirmadel praeguses pikas ning ressursirohkes protsessis keeruline optimaalse lõpptulemuseni jõuda. Samas oleme veendunud, et teadustöö ning kliiniline koostöö on digitervise arengu jaoks äärmiselt olulised. Seepärast oleme optimistlikud edasise koostöö üle ning entusiastlikud panustama Eesti digitervise tulevikku,“ võttis Triumfi tervisedenduse juht Kaari Kink kokku.

 

Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega