Küberkuritegevus on tänapäeval kui iga teine majandusharu

Juba mõnda aega pole suvel olnud meedias seda tavapärast niinimetatud hapukurgihooaega – perioodi, kui paljud puhkavad, elu käib aeglasemal käigul ja meedia kirjutab kurkide hapendamise õpetusi. Skandaale jätkub tänapäeval ka suvesse ja kui ühiskondlikud probleemid kõneainet ei paku, võtab teatepulga üle loodus, kui näiteks seitsmesentimeetrised raheterad meie meedia jälle üles äratavad.

On veel üks valdkond, kus hapukurgihooaega justkui pole ja suvel keegi aega maha ei võta: küberkuritegevus ja küberluure. Hiina häkkerid ründasid taas edukalt USA valitsusasutuste meiliservereid; lunavararühmitus Lockbit ähvardab avalikustada vähihaigete andmeid, kui neile ei maksta; Suurbritannia valimiskomisjoni tabas andmeleke; autotootja Ford teatas turvanõrkusest sõidukite Wi-Fi tarkvaras; Microsoft muretseb, et suured spordisündmused muutuvad küberkurjategijatele aina ahvatlemaks ja nii edasi ja nii edasi. Need on üksikud, aga silmatorkavad näited hiljutistest rahvusvahelistest küberuudistest.

Ja need ei ole ainult IT-valdkonna mured – me räägime siin tervishoiust, valimistest, autodest ja spordist. Küberintsidendid mõjutavad meie igapäevaelu, kogu meie ühiskond on niivõrd digitaliseeritud, et meil ei ole enam võimalik ilma küberturvalisusele tähelepanu pööramata üldse hakkama saada.

Loe RIA teaduse ja arenduse koordineerimisosakonna juhataja Lauri Tankleri arvamuslugu täismahus FoundMEst. Veel neljapäevani (24.08) on aega kandideerida Tehnopol Startup Inkubaatori ja RIA koostöös avatavasse küberkiirendisse.

Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega